30 Ağustos 2013

Hayatın Kökleri - Mahlon B. Hoagland


İlk olarak 1979 yılında basılan, Türkiye'de ise TÜBİTAK tarafından ilk defa 1993'te yayımlanan kitap hayatın biyolojik yönü hakkında gerçekten çok kaliteli bir eser. Kitap hücreleri, onu oluşturan molekülleri ve hücre içinde ve hücreler arasında yaşanan olayları biyoloji ile neredeyse hiç ilgisi olmayan birinin bile kolayca anlayabileceği şekilde anlatıyor.

Kitabın evrim ve kanser hakkındaki bölümleri ise ayrıca takdire şayan. Toplumda az bilinen ama üzerine çok konuşulan bu iki konu gerçekten çok açık bir şekilde ortaya konulmuş.

Kitap 1979 yılında yazılmış olduğu için bazı bilimsel gelişmelerin gerisinde kaldığı aşikar. Örneğin o tarihte Mars'a araç gönderilmemiş ve klon koyun Dolly hayata gözlerini açmamıştı. Bu nedenle kitapta da bu olaylardan önceki bilgiler yer alıyor. Fakat bu kesinlikle kitabın söylediklerini yanlış yapmıyor, belki biraz eksik kılabilir lakin isteyen bu eksiklikleri kendisi araştırarak da giderebilir.

Hayatın Kökleri, hayatın biyolojik olarak ne olduğu konusunda ufkunun açılmasını isteyen herkese gönül rahatlığıyla önerebileceğim bir kitap.

Hiç yorum yok: