7 Ağustos 2013

Nasıl Piyasa Şairi Olunur? -2-


Bu yazımızın konusu daha önceden de söylediğim gibi piyasa şairinin dış görünüşü ve siyasi görüşü. Dış görünüşten başlayalım. Aslında birden fazla piyasa şairi tipi mevcut. Misalen fularlı, papyonlu piyasa şairleri de sıkça boy göstermekte. Fakat kendi gözlemlerimle bu tipleri belli bir kalıba oturtamadım. Benim önereceğim kalıp daha sık görülen ve daha kolay içine girilebilen bir model olacak. Genel özelliklerini sıralayalım:

- Piyasa şairi genellikle esmer, kavruk bir tiptedir.
- Piyasa şairinin ekseriyetle hafif dalgalı kömür karası saçları olur. İlerleyen yaşlardaki kırlaşma elbette kabul edilebilirdir.
- Piyasa şairi çoğunlukla koyu renk gömlek ve kumaş pantolon giyer.
- Piyasa şairinin gür bıyıkları olur.

Bunların hepsine birden sahip olmak elbette pek mümkün değil. Mesela ben ne kadar istesem de bir piyasa şairine yakışır derecede bıyık bırakamam. Bir başkası piyasa şairi olmak için fazla beyaz tenli olabilir. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Burada yapılacak olan olabildiğince bu kalıba uymak, belli bir piyasası olan piyasa şairlerini gözlemlemek ve eksiklikleri kapatabilecek alternatif yollar bulmaktır.

Piyasa şairinin siyasi görüşüne gelecek olursak, kendisinin tatlı su solcusu olması gerektiğini daha önceden belirtmiştik. Peki tatlı su solcusu olmak için neler yapılmalıdır?

- Nazım Hikmet şiirleri okunmalı ve sosyal medyada paylaşılmalıdır.
- Ne emek ve mücadele kavramlarını dilden düşürecek kadar sosyal demokrat ne de marjinal olarak algılanacak kadar sosyalist olunmalıdır.
- Gündemle ilgili net yorumlar yapılmalıdır. Bence, zannımca vs. gibi görüşün öznel olduğunu belirten ifadeler yerine kesin hüküm veren cümleler kullanılmalıdır. Sizinkinden daha doğru bir görüş olacak değil ya, şair-i azamsınız ne de olsa!
- Bir de toplumsal düzeni her ne kadar şiirlerinizde eleştirecek de olsanız bir şeyleri düzeltmek için mümkün mertebe eyleme geçmemelisiniz. Eylem zamanlarında sosyal medyadan birkaç dize paylaşmanız kafidir. Böylece hem tepki vermiş olacaksınız hem de marjinal olarak adlandırılmaktan kurtulacaksınız. Hem zaten bir şeyleri düzeltmek için eyleme geçecek kadar adam olsaydınız şiirlerinizde de gerçekten bir şeyler anlatıyor olurdunuz değil mi?

Bu özellikleri de bir şekilde edindikten sonra kariyerinize başlayabilirsiniz. Dikkat ettiyseniz piyasa şairinin bir kadın olabileceğine dair yukarıda hiçbir belirti yok. Ama kesinlikle böyle düşünülmemelidir. Sadece bir kadının piyasa şairi olması daha kolaydır. Bir kadın piyasa şairi olmak isterse yukarıdaki siyasi görüşü elbette edinmelidir ama dış görünüşte erkeğe nazaran daha özgürdür. Ayrıca bir sonraki yazıda daha çok kadınların uyabildiği bir başka tip piyasa şairi tanıtılacak. Şimdilik bir piyasa şiiri örneği daha vererek yazımızı sonlandıralım:

Daha da uzaklara uçtular beyaz kanatlarıyla
Bahçemizdeki güller birer soluktu sanki
Hantal vagonlar kalkar bu sevda garından
Sisli kaldırımlarda akrep yelkovandan hızlı
Beli bükülmüş eve döner ırgatlar ve kadınlar
Gece gündüzü kovalar yaşasın diye ağalar
Yine de güldü çocuklar toz pembe dünyaya
Bilselerdi... Ya da yok yok bilmedikleri iyi...

Gördüğünüz gibi yine kuşlarımızı uçurduk, vagonlarımızı insanlaştırdık, aralara süslü kelimeler serpiştirdik ve toplumsal düzene dil uzattık. Bu seferki şiirde anneyle diyaloğa girmek yerine şiire çocuk aldık ve masumiyet duygusunu şiire böyle katmış olduk.

Yalnız dikkat çeken bir şey var: "Akrep yelkovandan hızlı". Aslına bakarsanız zamanın fark ettirmeden çok hızlı geçtiğine dair güzel bir benzetme. Demek ki neymiş; piyasa şairi de ara ara gerçekten güzel işler yapabilirmiş. Böyle küçük sürprizlere de her zaman hazırlıklı olun.

Bir sonraki yazımızda bir başka tip piyasa şairini tanıtacağız. Şimdilik hoşçakalın.

Hiç yorum yok: