15 Temmuz 2013

Puslu Kıtalar Atlası - İhsan Oktay Anar


İhsan Oktay Anar'ın Puslu Kıtalar Atlası İTÜ öğrencilerince çok bilinen bir kitaptır. Çünkü Türkçe derslerinde genelde ödev olarak okutulmaktadır. İyi ki de okutulmaktadır çünkü kitabın ilk cümlelerini okuyan bir kişi eski kelimelerden sıkılıp kitabı hemen elinden bırakabilir fakat ödev, yani zorunlu olması öğrenciyi kitabı okumaya itmektedir. Kitabın ilk cümlelerinden sonrası ise su gibi akmakta ve okuyana büyük keyif vermektedir.

Puslu Kıtalar Atlası varlık felsefesi üzerine kurulu, onlarca küçük hikayenin temel bir öykü akışına ustalıkla bağlandığı fevkalade bir kitap. Okurken hem az çok eski Osmanlı İstanbul'unu tanıyacak hem kurgusal müthiş mesleklere, nesnelere tanık olacak hem de felsefi sorularla haşır neşir olacaksınız.

Kitap teknik olarak bir kaç hatalı bilgi barındırıyor gibi görünse de -misalen merkezkaç kuvvetinin ağırlığı ortadan kaldıracağı fikri bana pek doğru gelmedi- Otto von Güricke'nin Magdeburg deneyleri gibi enteresan konulara da değiniyor.

Hem hoşça vakit geçirmek hem de kitaptan bir şeyler kazanmak isteyenlere önerilebilecek şahane bir kitap İhsan Oktay Anar'ın bu kitabı.

Hiç yorum yok: