7 Temmuz 2013

Olimpos'un Kayaları Neden Yanar?


Olimpos'taki dağın kayalarının kayaların altından sızan bir gaz nedeniyle yandığı bilimsel olarak ortaya kondu. Fakat bu kayaların neden yandığıyla alakalı Yunan mitolojisinde güzel bir hikaye var. Yine Atlas Dergisi'nin Nisan 1993 tarihli 1. sayısını kullanarak hikayeyi kısaca anlatıyorum. Onlar da Homeros'un İlyada'sından almışlar:

Bellerophontes Sisyphos'un oğlu Korinthos kralı Glaukos'un oğludur. Fakat asıl babasının deniz tanrısı Poseidon olduğu söylenir. Tanrısal özelliklerini de buradan almıştır. Tanrılar onu özene bezene yaratmıştır. Fakat onun hayatta istediği tek şey o rüzgarla gece gündüz yarışan, dize gelmez kanatlı at Pegasus'a sahip olmaktır. Bir gün bu derdini Korinthoslu bilici Polyidos'a açar. Polyidos delikanlıya dizgini yaratan ve hayvanarı evcilleştiren Athena'nın tapınağında bir gece uyumasını önerir.

Bellerophontes denileni yapar ve rüyasında Athena'yı görür. Athena ona derdine deva olması için parlayan bir şey uzatır. Sonra Bellerophontes uyanır ve yanında altından bir dizgin bulur. Ardından Pegasus'u bulmak için düşer yollara ve çok geçmeden de Pegasus'u bir kaynaktan su içerken bulur. Pegasus delikanlıdan kaçmaz ve Bellerophontes Pegasus'a sahip olur, gece gündüz onun sırtında uçmaya başlar.

Daha sonra her nasıl olduysa Bellerophontes kazayla kardeşi Belleros'un ölümüne sebep olur. Bellerophontes ismi de Belleros'u öldürmüş olmasından dolayı ad olur ona. Bu olayın ardından Bellerophontes Argos'a varır ve Kral Priotos'a sığınır.

Kral Priotos'un karısı Bellerophontes'e vurulur fakat delikanlıdan karşılık bulamaz. Bu nedenle kadın Bellerophontes'in kendisinin koynuna girmek istediği yalanını uydurarak durumu Priotos'a bildirir. Priotos ya delikanlıya kıyamaz ya da elini onun kanına bulamak istemez. Bu nedenle Bellerophontes'i öldürme işini kayın babası olan Lykia kralı Iobates'e havale eder. Bu yönde bir mektup hazırlar ve Bellerophontes'e Pegasus'la hızlıca uçarak mektubu Lykia kralına vermesini söyler. Bellerophontes her şeyden habersiz denileni yapar.

Lykia kralı Bellerophontes'i bir süre ağırladıktan sonra mektubu alır. Şaşırır ve üzülür. Konuğunu öldürmek bir krala yakışmayacaktır. Fakat damadını da kırmak istemez. Bu nedenle Iobates Bellerophontes'i bir savaşa göndermeye karar verir. Düşman başı aslan, gövdesi keçi, kuyruğu yılan olan ve ağzından alevler saçan Khimaira'dır ve Bellerophontes onunla teke tek dövüşecektir. Böylece Lykia kralının eli konuğunun kanıyla bulanmamış olacak fakat Khimaira damadının isteğini yerine getirecektir.

Fakat altında Pegasus olan Bellerophontes Khimaira için kolay lokma değildir. Pegasus'la uçarak canavarın alevlerinin yetişemeyeceği kadar yükseklere çıkar ve oradan attığı isabetli oklarla Khimaira'yı öldürür. Ardından Bellerophontes Khimaira'yı alır ve orada bulunan dağın ağzından içeri atar. Derler ki o gün bugündür Olimpos'un kayaları bu canavarın ateşi nedeniyle yanmaktadır.

Hiç yorum yok: