11 Temmuz 2013

Moğollar'ın Gizli Tarihi


Moğollar'ın Gizli Tarihi üç kuşak boyunca Moğol tarihini anlatan ve şans eseri günümüze ulaşabilmiş eski bir kitaptır. Hikayesini Atlas dergisinin Mayıs 1993 tarihli 2. sayısını kaynak olarak kullanarak anlatıyorum:

Cengiz Han'ın ölümünden 13 yıl sonra bir kurultay toplanır. Yakın zamanda öleceğini hisseden Cengiz'in halefi Ögeday bu kurultayda icraatları hakkında bir kitap yazılmasını emreder. Böylece Cengiz Han'ın doğumundan itibaren üç kuşak boyunca Moğol tarihini anlatan kitap yazılır. Yazarı bilinmeyen bu kitap imparatorluk ailesine tahsis edilir ve arşive kaldırılır.

13. yüzyılın ikinci yarısında Moğollar'ın Kubilay Han komutasındaki kolu Çin'i topraklarına katar. Bu dönemde Kubilay Han'ın emriyle Çinli baskı ustaları Çin harflerini kullanarak fakat Moğol dilinde bir Moğol tarihi yayınlarlar. Bu kitap muhtemelen 1240 yılında yazılan gizli tarihin bir kopyasıdır.

Daha sonra iktidarı geri alan Çinliler arşivlerdeki tüm Moğolca eserleri imha ederler. Fakat Çin harfleri kullanılarak yazılan bu kitap gözden kaçar. Bu sayede yok olmaktan kurtulan kitap 700 yıl kadar Çin arşivlerinde kaldıktan sonra gün yüzüne çıkar.

Hiç yorum yok: