24 Nisan 2023

Normandiyalı Piç William

Normandiya Dükü I. Robert yasal bir varise sahip olmadığı için gayrimeşru oğlu William'ı tahtı için varis tayin eder. Gayrimeşru bir birlikteliğin meyvesi olmasından dolayı Normandiya dükü William Piç William (William the Bastard) olarak anılır. Denilene göre William kendisine böyle dendiğini bilir fakat kendisinden bu şekilde bahsediliyor olmasından dolayı bir rahatsızlık duymazmış.

William'ın hikayesinde gayrimeşru bir çocuk olarak tahta geçmiş olmasının dışında da bazı aykırılıklar vardır. Ortaçağda evlilikler yoluyla aileler arasında ittifaklar kurulması olağandır. Fakat bu şekilde bir evlilik yapmış olan bir soylunun eşine karşı sadık olması pek olağan değildir. Nitekim soyluların meşru çocuklarının yanında gayrimeşru çocuklarının da olması sıkça görülen bir şeydir. Benzer şekilde Matilda isimli soylu bir kadınla evlenmiş olan William ise tarihi kayıtlara göre eşine sadık görünmektedir, bilinen gayrimeşru bir çocuğu yoktur.

William dükalık tahtındayken İngiltere tahtında da çocuğu olmayan bir kral vardır: Günah Çıkartan Edward (Edward the Confessor). William Edward'ın kendisini ölümünden sonra İngiltere tahtına çıkacak kişi olarak seçtiğini iddia etmektedir. Fakat Edward'ın ölümünün ardından ölüm döşeğinde tahtı kendisine bıraktığını iddia ederek Harold Godwinson tahta çıkar. William bunu kabul etmez, iddiasına göre taht için ona söz verilmiştir ve taht kendi hakkıdır. Tahtın aslında kendi hakkı olduğunu iddia eden tek kişi William da değildir. Harold Godwinson'ın kardeşi Tostig Godwinson ve Norveç kralı Harald da tahtta hak iddia edenler arasındadır. İlk harakete geçen Tostig Godwinson olur fakat ufak eylemlerinden sonuç alamayarak geri çekilir. William ise Normandiya'dan Britanya'ya geçmek için ordu ve donanmasını hazırlamaya başlamıştır.

Ağustos ayı geldiğinde William'ın ordu ve donanması hazırdır fakat Manş Denizi'ni geçmesine uygun şartlar yoktur. Rüzgarlar ordunun karşıya geçmesine izin vermez ve zorunlu bir bekleyiş başlar. Harold Godwinson da Manş Denizi'nin karşı kıyısında beklemektedir fakat ordusunu oluşturanların hatrı sayılır bir kısmı askere alınmış çiftçilerden oluştuğu için Eylül ayında hasat nedeniyle ordusunun bir kısmını serbest bırakmak zorunda kalır. Fakat William'ın ordusu hala aynı güçte ve hazırdır. Daha sonra Norveç kralı Harald, Harold Godwinson'ın kardeşi Tostig ile birlikte kuzeyden Britanya'ya çıkar ve işgale başlar. Harold Godwinson bu ittifakın karşısına çıkar, onları mağlup etmeyi başarır, gel gelelim ordusunda kayıplar vardır. Fakat William'ın ordusu hala aynı güçte ve hazırdır. Sonunda rüzgarların muhalefeti sona erer, William Normandiya'daki yönetimi eşi Matilda'ya bırakarak Britanya'ya geçer. Hastings Ovası'nda gerçekleşen savaş sonucunda Harold Godwinson öldürülür, William Londra'ya doğru ilerler ve İngiltere tahtına geçer. Artık Normandiyalı Piç William'ın yeni bir adı vardır: Fatih William (William the Conqueror).

Bazen hayata baktığımda da benzer şeyler görürüm. Bir an önce karşı kıyıya geçmeye can atarken muhalefet eden ve bu nedenle de can sıkan rüzgarların bazen tüm yaptığı daha uygun koşullar oluşana kadar insanı olduğu yerde tutmak olur.

Hiç yorum yok: