17 Kasım 2014

Kıskançlık ve Gurur

İnsanoğlunu mahveden iki şey kıskançlık ve gurur. Kıskançlık sonucu insanlar kırılır, gurur da geri dönüşü engeller. Peki bu iki kavram sadece insanı mı mahveder? Başka kimi mahvetmiştir?

Allah Hz. Adem'i yarattığı zaman meleklere secde etmesini emretmiştir. Aslında cinlerden olan Azazil dışındakiler emre itaat etmiştir. Halbuki Azazil'in yeryüzünün her karış toprağında Allah'a secde etmiş olduğu, meleklere hocalık yaptığı rivayet edilmiştir. 

Allah kendisine "Seni secde etmekten alıkoyan nedir?" diye sorduğunda da Azazil kendisinin ateşten insanın ise topraktan yaratıldığını, kendisinin daha hayırlı olduğunu öne sürmüştür. Allah'ın sevgisini insanla paylaşamadığı için kovulmuş ve lanetlenmiştir. Bundan sonra Azazil'in ismi İblis olarak bilinecektir.

İslami kaynaklarda şeytanın Allah'ın üstünlüğünü kabul ettiği görülmektedir. Hristiyan kaynaklardaki gibi şeytan kendini Allah'a denk görüp mücadeleye girişmemiştir. Onun yaptığı Allah'ın kendisinden daha çok sevdiği insandan hıncını çıkarmaktır.

Kıskançlık sonucunda lanetlenen İblis'in meselesi burada da bitmez. Bir rivayete göre İblis bir gün Hz. Musa'ya tövbe edip af dilemek istediğini söyler. Bunun üzerine Allah İblis'in Hz. Adem'in kabrine secde etmesi durumunda tövbesini kabul günahlarını affedeceğini söyler. Hz. Musa bunu İblis'e bildirdiğinde aldığı cevap ise gurur doludur: "Ben onun dirisine secde etmedim, şimdi ölüsüne mi secde edeceğim?"

Hiç yorum yok: